Tärningsspel är en grupp spel som räknas till sällskapsspelen. Det som spelen i denna grupp har gemensamt är förstås att man använder en eller flera tärningar för att spela. Generellt sett så brukar tärningsspel också ha enkla spelregler, vilket innebär att alla i familjen kan vara med att spela. Ta till exempel Yatzy som ju är familjespelet nummer ett. En ytterligare sak som kännetecknar tärningsspel är att de oftast baseras på slumpen, vilket innebär att det är turen som avgör vad tärningarna kommer att visa och därigenom också vem som kommer att vinna, vilket i sin tur innebär att alla har samma chans att vinna. De flesta tärningsspel har mycket gamla anor, men de är än idag mycket populära. Dessutom kan man numera faktiskt också spela många av tärningsspelen på nätet, vilket betyder att man inte bara kan spela tärningsspel för skojs skull och för en stunds roligt tidsfördriv, utan också att man kan spela tärningsspel som en möjlighet att tjäna lite extra pengar.

Tärningen
Tärningar används för att slumpa fram tal i olika situationer. Tärningsspel är väl det första man kommer att tänka på när det gäller tärningar, men faktum är att förr i tiden så använde man faktiskt också tärningar för att avgöra brottsmål. Det finns många olika slags tärningar, de kan vara tillverkade av stål, trä eller plast och de kan ha allt ifrån tre sidor och ända upp till hundra sidor. De flesta tärningar är formade som en kub, men det finns också exempelvis pyramidformade eller åttkantiga tärningar. Tanken är att det ska vara lika stor chans att få alla nummer på en tärning, men vissa tärningar har hål eller prickar för att visa respektive tärningssidas nummer och dessutom håller man tärningen olika när man kastar och det innebär att tärningskast aldrig är hundraprocentigt slumpmässiga.

Olika tärningsspel
Ett av de mest kända tärningsspelen är Yatzy. Det spelas enbart med fem tärningar och ett protokoll där man fyller i vad man fått för resultat av sina tärningskast. Men det finns också spel där tärning inte är det enda spelredskapet, som Fia med knuff som spelas på ett speciellt bräde med olika spelpjäser samt två tärningar som används för att visa hur många steg man får flytta spelpjäserna på brädet. Tärningsspel som du kan spela hos olika spelbolag både på nätet och runt om i landet är Craps och även Sic Bo spelas med tärningar.