Historien om betting

Att slå vad ligger i vår natur. Det kan vara om till exempel vem som lyfter tyngst, vem som springer snabbast eller vad dagens nyheter kommer att handla om. Att slå vad handlar helt enkelt om att försöka förutsäga olika utfall. Det kan handla om allt från sport och vilket lag som ska vinna en match, eller om vad en person på TV kommer att göra. Bettingen, som betyder vadslagning, är den idag äldsta kända formen av spel på jorden. Därför kan man lugnt påstå att dess historia är lång. Det var från början ett enkelt tidsfördriv, men är i dagsläget en världsomfattande verksamhet som omsätter upp till flera miljarder dollar.

Ett över 2000 år gammalt tidsfördriv

Det första fyndet som har hittats av betting är från de grekiska stadsstaterna, och är över två tusen år gammalt. Grekerna sägs ha varit kända sportälskare, och hade flertal av stora evenemang De hade de olympiska spelen, som finns än idag. I de korintiska- och Delphic spelen, som fanns i det gamla Grekland, spelades det högt inom de olika grenarna. Där kunde de satsa på sina favoritatleter. De slog vad om vem som kunde kasta längst, hoppa högst och springa snabbast.

Bettingvanan spred sig snabbt till romarna, som gjorde bettingen till en ordentlig verksamhet. Under den tiden var den vanligaste spelaktiviteten gladiatorspelen. Bettingen på gladiatorspelen kan ses som förfadern till spel på brottning, boxning och liknande sporter. Idag handlar det som tur är inte om vem som kommer att dö utan vem som kommer att vinna. Vanan att spela överlevde romarrikets fall och spreds vidare genom de medeltida rikena. Utöver gladiatorspelen förekom även vadslagning vid Circo Massimo i Rom. Då slog man vad om hästar och deras placering under hästkapplöpning, en trend som håller i sig än idag.

Under medeltiden försökte flertal länder att förbjuda sportbetting, men det fortsatte i dessa fall att spelas i lönndom istället. I England var det under medeltiden särskilt populärt att spela på hästkapplöpning. Genom kolonialismen förde engelsmännen hästsporten till USA, där den spreds som en löpeld och snabbt blev en favoritsport hos många. Det är dock idag endast lagligt i ett fåtal delstater i USA. Bettingspel i USA handlar i dag främst om att spela på hockey, vanlig fotboll och amerikansk fotboll.

Numera är betting ett världsomfattande nöje som framförallt är populärt här i Europa, där det både är lagligt i de flesta länderna och har en lång tradition. Det är en lönsam verksamhet som kan belöna både spelare och bookmakers.

Digitalisering och betting online

I och med en allt mer digital utveckling har bettingvärlden förändrats. Idag är internet bettingens största spelrum och finns tillgängligt för alla direkt från hemmet. Tiden då du själv var tvungen att besöka sportevenemangen, eller besöka en bookmaker, för att spela är sedan länge förbi och idag kan du själv göra en insats sittande i soffan. Dessutom har oddsen ökat då internetplattformen höjer konkurrensen. Utbudet av sporter att spela på är större än någonsin, och du kan spela på vem som vinner en fotbollsmatch i Frankrike eller vem som vinner en rugby match på Nya Zeeland. Genom onlinebettingen kan du följa spelet och se det förändras i realtid. Det gör att du kan spela live, alltså under själva spelet. Du kan då försäkra dig om att laget du spelat på är i form och få in din vinst.

Med tanke på bettingens långa och obrutna historia ser den inte ut att försvinna i första taget. Det verkar snarare som om att det ökar. Finns det bara idrottsevenemang och människor som intresserar sig för dem kommer det finnas möjlighet att spela på dem.