Poker är en grupp kortspel som har gemensamt att de alla innehåller ett större eller mindre mått av vadhållning. Enkelt uttryckt kan man säga att pokerspel går ut på att spelarna satsar pengar (eller spelmarker om man använder sig av det) på vem som har den bästa pokerhanden, alltså kombinationen av kort.

Att spela poker
Poker kan spelas såväl hemma som på casinon eller på nätet. Man kan vara allt ifrån två spelare och uppåt. I pokerturneringar kan hundratals spelare delta, fast man spelar förstås inte mot alla spelare samtidigt i så fall. Alla pokerspelare spelar individuellt och man spelar mot de andra spelarna. För att spela poker så krävs en vanlig 52-korts kortlek. Oftast använder man sig också av pokermarker som motsvarar ett visst värde istället för att spela med vanliga pengar. Ett pokerparti består av flera spelomgångar som kallas för givar. Mellan givarna kan spelare ansluta till spelet eller gå från bordet. Det gäller alltså inte att vinna ett visst antal givar utan varje giv är som en enskild spelomgång. Innan given börjar så får de deltagande pokerspelarna göra sina insatser. Alla insatser läggs i en pott och denna pott tilldelas vinnaren i slutet av given. Man spelar inte med korten som i vissa andra kortspel utan det enda som är viktigt är själva pokerhanden, det vill säga kombinationen av kort och kortens värde. Spelet går ut på att ha den bästa pokerhanden. Korten rangordnas som vanligt och ess kan räknas såväl högt som lågt beroende på vad som passar bäst i den aktuella situationen. I pokerspelet finns ett antal olika strategier som man kan använda sig av för att förbättra sina vinstchanser eller för att öka potten ifall man känner att man har stor chans att vinna.

Olika pokerspel
Det finns många olika pokerspel. Några av de mest kända är Texas Hold Em, Omaha Hold Em, Seven Card Stud och Crazy Pineapple. Det som skiljer de olika pokerspelen åt är framförallt hur satsningarna går till, vilka kortkombinationer som är godkända och andra liknande regler. I vissa spel kan man till exempel få byta kort under spelets gång. De senaste åren har det blivit väldigt vanligt med pokerturneringar och många av dessa är stora tillställningar som engagerar spelare från hela världen och som dessutom ofta är tevesända.