Skicklighetsspel är raka motsatsen till turspel, alltså sådana spel där slumpen och turen har stor betydelse för utgången i spelet. Skicklighetsspel bygger, som namnet antyder, på att man ska vara skicklig i något avseende. Dit hör till exempel många dataspel, men också en hel del casinospel där man kan vinna pengar ifall man är duktig. Man kan skilja mellan olika kategorier när det gäller skicklighetsspel.

Olika kategorier av skicklighetsspel
En av de grupper som man kan dela in skicklighetsspel i är actionspel, det är oftast dataspel som håller ett högt tempo och där det krävs att man är med på vad som händer och att man kan reagera snabbt. Dit hör till exempel spel där man ska skjuta mot fiender snabbt. Strategispel är en annan typ av spel som bygger på att man ska planera sitt spelande ganska långsiktigt för att kunna vinna. Spelen håller inte så högt tempo, men det krävs att man tänker flera drag fram i tiden. Dit hör exempelvis Schack och Othello. Brädspel är en annan grupp av skicklighetsspel även om de flesta brädspel också kan räknas in i någon av de andra grupperna, som strategispel. Brädspelen bygger på att man har ett speciellt spelbord/bräde och att man flyttar pjäser på detta bräde, exempelvis Monopol, Risk och Trivial Pursuit. Det finns också sportspel och då finns det spel inom de allra flesta sporter, till exempel golf, fotboll, biljard och bowling. Ordspel och kortspel är också två stora kategorier av skicklighetsspel och dit hör till exempel Alfapet, patiens och poker.

Skillnad mellan skicklighetsspel och turspel
Turspel, eller slumpspel som det också kallas, är sådana spel där slumpen har stor eller ganska stor betydelse. Dit hör till exempel nummerspel som Bingo och Lotto, men också exempelvis enarmade banditer. När det gäller turspel så har de inga komplicerade regler som tar lång tid att lära sig utan de kräver en låg insats och mycket enkla regler som gör det snabbt att komma igång. När det gäller skicklighetsspel så är dessa motsatsen till turspel. För att spela kan det krävas att man behärskar ganska svåra regler. Man kan också behöva lära sig speciella taktiker, tekniker, strategier eller liknande för att öka sina vinstchanser. Dessutom kan man öva upp sig ju mer man spelar så att man blir bättre och bättre på spelet och därigenom får större chans att vinna.