Dessa spel är också betting

Betting betyder ju egentligen inget annat än vadslagning, så det är många spel som faller under just begreppet betting. Den första tanken man slås av är kanske betting på fotboll, tennis, ishockey eller kanske till och med motorsport. Vad de flesta inte tänker på är att många andra spel, som också innehåller slumpfaktorer, går att spela och tjäna pengar på. Dit hör exempelvis Lotto, Keno och förstås Triss. Även Bingo måste räknas till den kategorin. Det är ett slumpspel där man kan vinna mycket pengar. Insatsen i Bingo går att höja genom att köpa flera brickor till en och samma omgång.

Lotto

Lotto spelas över hela världen och är i vissa länder det enda tillåtna spelet. Till Sverige kom Lotto 1980 och här spelas det under statlig kontroll genom Svenska Spel, som ansvarar för statens spelmonopol. Det finns idag flera varianter av Lotto, inte minst på nätcasinon som nästan alla har något slags Lotto i sitt utbud, fast oftast med ett annat namn.

Lotto går ut på att försöka förutsäga vilka nummer som kommer att dras. Det är ett rent slumpspel och det tillhör kategorin bettingspel därför att man ska gissa vilka nummer som kommer upp, och även här kan man vinna en hel del pengar. I det Lotto vi känner från TV ska man gissa rätt på sju nummer för att få alla rätt. Vid TV-sändningen dras sju nummer av 35, och du vinner om du lyckas pricka in minst fyra rätt. Sedan starten har man utökat dragningarna till att även omfatta fyra tilläggsnummer och ett jokernummer. Dragningarna sker i TV varje onsdag och lördag.

Hur många nummer som dras samt hur stor populationen som man drar ifrån är varierar beroende på var i världen det spelas. Lotto är ett rent slumpspel, det går därför inte att träna för att bli bättre och man behöver ingen kunskap för att spela Lotto. Lotto skiljer sig på så sätt från andra bettingspel som t.ex. fotboll eller trav där man kan förbättra sina vinstchanser genom att ha kunskap om lagen eller hästarna. Trots att det är omöjligt att i förväg förutse den rätta lottoraden så blir varje år ett antal svenskar lottomiljonärer. Det är inte ovanligt att spelare söker efter strategier i Lotto, men dessvärre finns det inga sådana. Alla nummer har precis lika stora chanser att vinna. Det som möjligen kan hjälpa är att satsa på sina turnummer eller sitt telefonnummer i olika kombinationer och så förstås att hålla tummarna vid dragningen.

Keno

Ett annat spel som Svenska spel tillhandahåller är Keno, som även det går ut på att gissa rätt nummer. Keno är också ett bettingspel där man kan variera både vinstchanserna och insatsen. Där slutar dock likheterna med Lotto eftersom man i Keno väljer själv hur många nummer man vill satsa på. Ju fler nummer du satsar på desto högre blir insatsen. Det är inte särskilt svårt att få rätt med endast ett eller två spelade nummer, men då blir inte heller vinsten särskilt stor. Vill du vinna stora pengar måste du satsa på många nummer. Du kan alltså välja om du vill vinna sällan och stort eller om du föredrar att vinna flera små vinster.

Triss

Triss kan ge de riktigt stora vinsterna. Om man lyckas skrapa fram tre TV-apparater på lotten får man vara med i dragningen i TV. Där har man chans att bli försörjd för hela livet.